LOIMAAN HEVONEN

Valjaskoristeen löytyminen 24.9.2022

Sää oli syksyinen, puolipilvinen ja melko lämmin.
Kuljin metallinetsimeni kanssa Hollon pellolla, löytäen välillä taottuja nauloja, työkoneista vuosien saatossa pudonneita metallinkappaleita ja hevosenkengän. En enää uskonut pellon paljastavan etsimilleni mitään erikoista, mutta sitten tärppäsi; noin 20 -30cm:n syvyydestä paljastui metalliesine – metallinen hevosfiguuri, minkä jalat pistivät esiin savimöykystä!

Puhdistettuani savet sen pinnalta, tajusin löytäneeni jotain erikoista, jotain aiemmasta poikkeavaa! Kotona puhdistin esineen ja otin selvää, miten toimia muinaislöydön kanssa. Kuvasin esineen ja lähetin kuvan Museovirastolle. Ohjeen mukaan postitin sen ja lähetin tarkempaa analyysiä varten.

Kahden arkeologin lausunto oli, että esine on todennäköisesti 1700 – 1880 luvulta peräisin oleva hevosen valjaskoriste.

Pellot kätkevät vielä paljon ”aarteita” ja vaikka löytöni ei ole rahallisesti, tai arkeologisesti arvokas, on se silti pieni kappale Loimaan historiaa! Aikanaan sain koristeen takaisin Museovirastolta ja nyt hevosfiguuri jatkaa elämäänsä Elinan tekemien korujen muodossa.

ARI HARANTO

LOIMAAN HEVONEN

Ari Harannon löytämä upea valjaskoriste oli hämmästyttävän hyvin säilynyt. Tiukan savikerroksen alta paljastui pronssinen, komeasti asteleva hevonen. Hyvin säilynyt hevonen sopi vallan mainiosti jatkojalostettavaksi. Originaalista koristeesta tehtiin muotti, johon valamalla hopeaa tai pronssia saadaan kopioita alkuperäisestä koristeesta. Näistä valuista olen tehnyt riipuksen ja rintakorun.
-Elina Haukka

LOIMAAN HEVONEN on myynnissä Kelloliike J Mäkelässä, Sarkamuseossa ja Ateljee Hulmilla.